HONDENGEDRAGSTHERAPIE

Hondengedragstherapie. Wat moet ik me hierbij voorstellen?

 

Om uiteen lopende redenen kan een hond negatief gedrag vertonen waarvan u als eigenaar niet goed weet hoe hier mee om te gaan. Dan is het goed om de hulp van een hondenspecialist in te schakelen.
Wanneer u een afspraak maakt kom ik bij u langs om door middel van een analysegesprek meer inzicht te krijgen in het gedrag van de hond. Ook zie ik de hond dan in zijn natuurlijke omgeving waarbij de interactie tussen u en uw hond goed zichtbaar wordt.

Hond met bordje om waarop staat not guilty

Moet ik zelf de therapie uitvoeren?

Om een aantal redenen is het zinvoller om zelf aan de slag te gaan met uw hond en het therapievoorstel.

  • Omdat de hond mij niet kent en vertrouwd, zou afhankelijk van het gedragsprobleem, mijn begeleiding zelfs een extra probleem kunnen veroorzaken.
  • De therapie kan een langdurig karakter hebben en/of er zijn permanente wijzigingen in de omgang tussen hond en eigenaar onderdeel van de therapie.
  • In veel gevallen is er een relatie tussen het ongewenste gedrag van de hond en de onderlinge band tussen hond en eigenaar. Door het toepassen van de therapie wordt deze band weer hersteld.

Wel ga ik u begeleiden wanneer u vragen heeft of een extra consult nodig heeft.

Is gedragstherapie effectief bij mijn hond?

Het effect van de therapie wordt door een aantal factoren beïnvloed.
Als eerste is de analyse van de hondenspecialist belangrijk. Andere factoren die invloed hebben op het succes van de therapie zijn:

  • Het type gedragsprobleem en de duur van het probleem.
  • De therapietrouw van de eigenaar en overige gezinsleden.
  • De mogelijkheden, wensen en verwachtingen van de eigenaar en overige gezinsleden.

Veel ongewenst gedrag is te veranderen dan wel volledig, gedeeltelijk, acceptabel of leefbaar.

Bij welk gedrag schakel je een hondenspecialist in?

U kunt een hondenspecialist inschakelen op het moment dat u een probleem heeft met het gedrag van uw hond. Dat kan zijn omdat de hond uitvalt aan de lijn tegen andere honden, omdat de hond niet terugkomt als hij losloopt, angst voor geluiden of voorwerpen, de hond loopt u de hele dag achterna, de hond trekt aan de lijn of de hond doet zijn behoefte binnen na het uitlaten. Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden. Heeft u problemen met ongewenst gedrag dat er niet tussen staat, neemt u vooral contact met mij op via het contactformulier.